Lebihan Baki Kredit

Informasi dibawah disediakan untuk rujukan sahaja. Perubahan dari masa ke semasa boleh berlaku tertakluk kepada pihak Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA).

Perlukan bantuan?

Dapatkan khidmat nasihat hartanah secara PERCUMA dari Pakar Perunding Hartanah kami.

Lebihan Baki KreditLembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA)

Peminjam/waris LPPSA boleh membuat semakan melalui medium rasmi LPPSA iaitu:

1) Talian perkhidmatan pelanggan – 03-8880 1660
2) Portal e-Settled – https://services.lppsa.gov.my/e-settled
3) Aplikasi Mudah Alih “LPPSA MyFinancing”

Terdapat beberapa kaedah yang boleh dilakukan sekiranya terdapat lebihan baki kredit iaitu:

Kaedah 1 – Melalui atas talian Portal E-Settled/Jaccess seperti di pautan berikut

a. Daftar Masuk di link ini: https://lms.lppsa.gov.my/JACCESS/portal
b. Portal e-Settled – https://services.lppsa.gov.my/e-settled

Kaedah 2 – Melalui serahan tangan di Kaunter Pusat LPPSA

Dokumen yang diperlukan:

I. Salinan kad pengenalan peminjam / waris
II. Maklumat akaun bank peminjam / waris
III. Dokumen pembahagian harta pusaka (bagi kes kematian sahaja)
IV. Borang permohonan yang telah lengkap diisikan dan ditandatangan

Kaedah 3 – Melalui pos ke alamat LPPSA seperti di bawah

Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam
No. 9, Kompleks Kementerian Kewangan,
Persiaran Perdana, Presint 2,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62592 Putrajaya.

Proses pemulangan baki kredit mengambil masa selewat-lewatnya 14 hari bekerja dari tarikh penerimaan dokumen tuntutan yang lengkap. Peminjam akan dimaklumkan melalui emel selepas bayaran dilaksanakan.

Lebihan pembayaran balik pembiayaan perumahan LPPSA yang tidak dituntut oleh pelanggan atau waris dalam tempoh satu (1) tahun dari tarikh penyelesaian pembiayaan adalah tertakluk kepada Akta Wang Tak Dituntut 1965 dan akan diserahkan kepada Pendaftar Wang Tak Dituntut, Jabatan Akauntan Negara Malaysia.

Peminjam/waris perlu membuat tuntutan lebihan bayaran di Wang Tak Dituntut, Jabatan Akauntan Negara. Perkara ini adalah selaras dengan peruntukan di bawah Akta Wang Tak Dituntut 1965 (Pindaan 2002) dan tuntutan hanya dapat dilaksanakan oleh Pejabat Pendaftar Wang Tak Dituntut selepas ia diwartakan dan dijangka akan mula dibuka mulai 1 Jun pada setiap tahun.

Menurut Akta Wang Tak Dituntut 1965 (Pindaan 2002), definisi Wang Tak Dituntut adalah wang yang kena dibayar di sisi undang-undang kepada empunya tetapi tidak dibayar dalam satu tempoh masa tidak kurang dari satu (1) tahun.

Sekiranya tiada sebarang tuntutan dilakukan oleh peminjam dalam tempoh setahun dari tarikh surat penyelesaian dikeluarkan, LPPSA akan menghantar “NOTIS MAKLUMAN LEBIHAN BAKI PINJAMAN PERUMAHAN” kepada peminjam. Notis akan dijana secara tahunan pada setiap 1 Januari bagi akaun pinjaman yang menepati syarat untuk dihantar kepada Wang Tak Dituntut, Jabatan Akauntan Negara Malaysia.

Namun begitu, surat tersebut hanya akan dihantar mengikut maklumat sedia ada peminjam yang terdapat didalam sistem LPPSA. Sehubungan itu, peminjam/waris dinasihatkan untuk sentiasa mengemaskini maklumat terkini seperti berikut dengan LPPSA:
1) Alamat surat menyurat
2) Nombor telefon
3) Alamat e-mel

LPPSA hanya akan memproses borang tuntutan lebihan baki kredit yang diterima oleh LPPSA sehingga 22 Februari sahaja.

Sekiranya tiada sebarang tuntutan diterima dalam jangkamasa yang ditetapkan, wang lebihan tersebut akan diserahkan kepada Pejabat Pendaftar Wang Tidak Dituntut (WTD), Jabatan Akauntan Negara Malaysia berdasarkan kepada Akta Wang Tak Dituntut 1965.

Peminjam / waris boleh membuat pertanyaan dengan menggunakan medium komunikasi rasmi LPPSA yang telah disediakan iaitu Portal Pertanyaan/ Aduan Rasmi LPPSA di https://etiket.lppsa.gov.my/ .

Sekiranya amaun tersebut belum diserahkan kepada pihak Wang Tidak Dituntut (WTD), peminjam /waris berhak untuk menuntut semula amaun baki kredit tersebut dari pihak LPPSA, namun begitu sekiranya amaun tersebut telah diserahkan kepada pihak WTD peminjam / waris perlu membuat tuntutan semula dari pihak WTD.

Sekiranya amaun tersebut telah diserahkan kepada pihak Wang Tak Dituntut (WTD), Jabatan Akauntan Negara Malaysia peminjam / waris perlu merujuk kepada Jabatan Kewangan, LPPSA bagi tujuan semakan.

Kemaskini terakhir: 27 Mei 2024

Hubungi kami hari ini untuk sebarang maklum balas berkenaan produk dan perkhidmatan kami