Pengasas Koperasi

Perlukan bantuan?

Dapatkan khidmat nasihat hartanah secara PERCUMA dari Pakar Perunding Hartanah kami.

Kenali PengasasKoperasi Hartanah Anggun Berhad

Pengasas Koperasi 1

“Penjualan hartanah menggunakan khidmat Usahawan Hartanah KOHAB akan mengubah cara berfikir rakyat Malaysia. Ini adalah kerana tanggungjawab Usahawan Hartanah KOHAB adalah mendidik bakal pembeli akan kepentingan memiliki hartanah, di mana rumah bukanlah hanya sekadar untuk diduduki tetapi juga sebagai satu cabang pelaburan jangka panjang.

Pengenalan Skim Zero Deposit Plus (SZDP) melalui jalinan kerjasama dengan rakan pemaju telah memberi impak yang positif terutamanya kepada golongan B40 untuk memiliki rumah dimana pembeli yang berkelayakan tidak perlu mengeluarkan kos awalan untuk memiliki rumah.

Kedua – dua formula ini terbukti telah menjadi teras pembangunan Koperasi Hartanah Anggun Berhad didalam membangunkan sosio ekonomi anggota koperasi, manakala pihak pemaju pula telah berjaya membina keuntungan dan seterusnya menawarkan hartanah – hartanah yang memenuhi kehendak rakyat Malaysia.

Adalah menjadi harapan pihak Koperasi agar pada suatu masa kelak, KOHAB akan berjaya menjadi pemaju dan membangunkan taman – taman Koperasi Anggun di seluruh Malaysia.”

– Dato’ Rosdi bin Arifin
Pengerusi dan Pengarah Eksekutif Kumpulan Syarikat Anggun,
Pengasas Koperasi Hartanah Anggun Berhad.

JAWATAN SYARIKAT / ORGANISASI
Pengerusi & Pengarah Eksekutif Kumpulan Syarikat Anggun Group Holdings Sdn. Bhd. (40 syarikat)
Pengasas & Pengerusi Koperasi Hartanah Anggun Berhad (KOHAB)
Pengerusi Koperasi Penjaja Dan Peniaga Kecil Melayu Selangor (KOPERJA)
Pengerusi Persatuan Penjaja Dan Peniaga Kecil Melayu Negeri Selangor (Cawangan Puncak Bestari)
Ahli Jawatankuasa Gabungan Persatuan Penjaja Dan Peniaga Kecil Melayu Malaysia (GPPPKMM)
TAHUN ANUGERAH
2003 Sebagai “Role Model” Usahawan Muda anjuran Permodalan Usahawan Nasional Berhad / PUNB untuk program Prosper Siswazah “YOUNG CEO”.
2005 “Tokoh Usahawan Muda” di dalam industri Takaful yang diberi oleh Kerajaan Negeri Terengganu bersama Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin @ KUSZA.
2010-2021 “Role Model” Kelab Usahawan KOLEJ KOMUNITI KLANG DAN KELANA JAYA untuk kurus keusahawanan jangka pendek (Kursus Perancangan Dan Perniagaan).
2008 Penerima anugerah CPM / Certified Profesional Motivator dari PULAPI-PRO (Pusat Latihan Pidato Profesional).
2019 Sebagai “Motivator Terbaik Koperasi” oleh Yayasan Motivator Profesional Malaysia yang disampaikan oleh Ybhg. Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim.
2020 Terpilih antara 1000 usahawan terbaik “Successful People in Malaysia” oleh Britishpedia Media Group / British Publishing House Ltd London yang bercawangan di Kuala Lumpur yang telah dibukukan bersama usahawan lain yang terpilih.
BIL. PENCAPAIAN
1. Bermula pada tahun 2000 sehingga tahun 2012 didalam industri Takaful, pernah melahirkan lebih 1,000 orang usahawan Takaful di bawah seliaan agensi.
2. Pada tahun 2003 pernah dinobatkan sebagai Pengurus Agensi Korporat “termuda” (23 tahun) didalam seluruh industri Insurans dan Takaful di Malaysia.
3. Rekod jualan peribadi terbaik lebih 500 polisi terjual ketika di dalam industri Takaful dalam masa 1 tahun dan pernah diiktiraf beberapa tahun sebagai pemenang “President Club”.
4. Pada tahun 2003 pernah menjadi “Role Model” untuk program PROSPER SISWAZAH kepada Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) bagi program “YOUNG CEO” dengan objektif melahirkan CEO MUDA di dalam industri Takaful.
5. Pernah melahirkan 5 ejen korporat terbaik antara 10 ejen terbaik seluruh Malaysia didalam industri Takaful pada tahun 2008.
6. Pernah menjadi “Agensi Korporat Terbaik” untuk beberapa tahun bersama Takaful Nasional Sdn. Bhd. yang kini di kenali sebagai Etiqa Takaful Berhad.
7. Sepanjang beberapa tahun kejayaan didalam industri Takaful pernah menjadi Speaker dan Motivator jemputan bagi program motivasi dan kepimpinan di beberapa kolej, universiti dan pusat pengajian tinggi di seluruh semenanjung Malaysia.
8. Sepanjang 12 tahun didalam industri Takaful, lebih 100 kursus dan 3000 CPD Hours telah di lalui termasuk kursus perancangan kewangan seperti RFP (Registered Financial Planner) dan IFP (Islamic Financial Planner).
9. Pernah mendapat “The Best Motivator” pada tahun 2008 dan pemegang CPM (Certified Profesional Motivator) dibawah PULAPI-PRO (Pusat Latihan Pidato Profesional Malaysia) dibawah pimpinan Dato’ Dr. Syed Ahmad Syed Shamsuddin As-Sagof yang kini dikenali sebagai Yayasan Motivator Profesional Malaysia.
10. Pada tahun 2010 menjalinkan usahasama membangunkan usahawan di kalangan penjaja yang bernaung di bawah persatuan penjaja dan komuniti setempat bersama KOLEJ KOMUNITI KLANG.
11. Pada tahun 2010 juga dilantik menjadi “Role Model” untuk KELAB USAHAWAN KOLEJ KOMUNITI KLANG bagi membangunkan pelajar kolej di dalam bidang keusahawanan dan mewakili usahawan Kolej Komuniti Klang dari 24 kolej komuniti seluruh Malaysia untuk dipertandingkan pada setiap tahun.
12. Pada tahun 2014 telah memulakan program pembangunan usahawan bersama KOLEJ KOMUNITI bagi melahirkan USAHAWAN HARTANAH dengan memperkenalkan KURSUS PERANCANGAN DAN PERNIAGAAN E-PROPERTY (sehingga kini).
13. Pada tahun 2015 menjadi “Role Model dan Ikon” dalam industri hartanah untuk Usahawan Hartanah di seluruh Malaysia.
14. Meneruskan kerjaya sebagai “Perunding Korporat” untuk Pemaju Perumahan dengan perkhidmatan merunding cara, jualan dan pengurusan kepada seluruh Pemaju Perumahan di Malaysia.
15. Telah berjaya memegang lebih dari 50 kontrak bersama Pemaju Perumahan bersama lebih 100 projek perumahan baru yang mojoritinya dimiliki oleh syarikat bukan bumiputera.
16. Telah berjaya mengasaskan dan memiliki lebih 40 syarikat yg terdiri dari syarikat sendirian berhad dan enterprise.
17. Pada tahun 2017 telah mengasaskan KOPERASI HARTANAH ANGGUN BERHAD (atau juga dikenali sebagai KOHAB) untuk membina Usahawan Hartanah melalui program pembangunan agensi dengan lebih agresif di dalam industri hartanah.
18. Mengasas dan memeperkenalkan SKIM ZERO DEPOSIT & SKIM ZERO DEPOSIT PLUS kepada PENJAWAT AWAM untuk memperkasakan pemilikan hartanah bumiputera dengan slogan “1 Keluarga 1 Rumah”.
19. Telah berjaya membangunkan lebih 300 buah agensi / syarikat (enterprise) yang bernaung dibawah Koperasi Hartanah Anggun Berhad.
20. Telah berjaya membangunkan projek rumah yang “TERTANGGUH DAN TERBENGKALAI” dengan kerjasama bersama rakan strategik perniagaan syarikat pemaju perumahan.
21. Telah berjaya merealisasikan projek pembangunan perumahan bertaraf BANDAR BARU bersama rakan strategik pemaju perumahan (Bandar Baru Setia Awan Perdana & Bandar Baru Teluk Intan).
22. Lebih 10,000 orang penjawat awam telah berjaya “dirumahkan” dengan program pembangunan agensi yang memperkenalkan Skim Zero Deposit.
23. Berjaya menjadi seorang Pemaju Perumahan Bumiputera pada usia 38 tahun dan telah membangunkan lebih dari 7 buah projek dalam masa 4 tahun dengan nilai pembangunan kasar melebihi RM 500 Juta.
24. Membawa konsep dan prinsip pembangunan MODAL INSAN didalam perniagaan, kini 5 orang CEO (Chief Executive Officer) telah berjaya dilahirkan didalam syarikat dan telah menghasilkan seramai 21 individu dikalangan anak didik sebagai pemegang saham syarikat yang telah berjaya dibangunkan dikalangan usia 40 tahun ke bawah.
25. Lebih 20,000 usahawan pelbagai bidang dan industri yang telah dididik sepanjang 20 tahun di dalam pembangunan usahawan dengan kerjasama agensi kerajaan dan NGO serta ramai juga yang telah berjaya didalam setiap program yang telah dibuat sepanjang tempoh 20 tahun kebelakangan ini yang mampu dibanggakan dan dimanfaatkan demi pembangunan ekonomi diri dan keluarga.
26. Hampir 100 pekerja telah diberi peluang pekerjaan khususnya kepada penduduk dan masyarakat setempat dengan bekerja di syarikat dan koperasi milik Dato’ Rosdi bin Arifin.
27. Selain telah berjaya membuka dan memberi peluang pekerjaan dan perniagaan di dalam indusrti hartanah, Dato’ Rosdi Arifin juga telah membuka pelbagai lagi sektor perniagaan seperti industri pemborong dan peruncitan dengan melahirkan usahawan francais dan juga membuka industri pemakanan, industri penternakan dan industri pertanian dibawah syarikat dan koperasi serta NGO.
28. Telah melahirkan ramai usahawan berjaya dalam tempoh 20 tahun perjuangannya membangunkan usahawan.
29. Telah telah banyak menyumbang kepada kerajaan tempatan melalui pembangunan projek baru sebagai pemaju perumahan.
30. Antara aktivis masyarakat dengan membantu rakyat setempat hasil dari pendapatan peribadi, wakalah zakat yang diterima dari Pusat Zakat dan dari tabung CSR & CZR milik syarikat dan koperasi pimpinan beliau.

Hubungi kami hari ini untuk sebarang maklum balas berkenaan produk dan perkhidmatan kami