Baki Hutang

Informasi dibawah disediakan untuk rujukan sahaja. Perubahan dari masa ke semasa boleh berlaku tertakluk kepada pihak Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA).

Perlukan bantuan?

Dapatkan khidmat nasihat hartanah secara PERCUMA dari Pakar Perunding Hartanah kami.

Baki HutangLembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA)

Peminjam boleh membuat permohonan secara atas talian melalui i-Akaun (Ahli) KWSP masing-masing. Untuk penjelasan yang lebih lanjut, peminjam boleh melayari laman sesawang KWSP di www.kwsp.gov.my atau merujuk mana-mana cawangan KWSP yang terdekat.

Sekiranya peminjam tidak mempunyai i-Akaun (Ahli), peminjam boleh mengemukakan permohonan rasmi kepada LPPSA dengan mengisi borang Permohonan Penyata Baki Hutang Bagi Tujuan Pengeluaran Akaun 2 KWSP yang boleh dimuat turun dari laman sesawang LPPSA di
https://myfinancing.lppsa.gov.my/my/penebusan-penyelesaian .

Sekiranya anda ingin memohon penyata baki hutang bagi tujuan penyelesaian penuh secara sendiri, anda boleh membuat permohonan secara atas talian melalui Borang Online yang terdapat di portal LPPSA – https://lms.lppsa.gov.my/JACCESS/portal/ – Permohonan Baki Hutang Untuk Tujuan Penyelesaian Penuh.

Manakala bagi tujuan jualbeli dan tebus hutang, permohonan baki hutang secara rasmi perlu dibuat melalui peguam.

Tidak. Baki pembiayaan perumahan yang dipaparkan di portal adalah berdasarkan anggaran baki pembiayaan sahaja dimana ianya belum mengambilkira kenaan faedah/ untung, caj atau bayaran terkumpul.

Anda boleh memohon penyata baki hutang sekiranya ingin menyelesaikan baki pembiayaan. Jumlah keseluruhan baki hutang akan dikemaskini sehingga bulan pembayaran yang ditetapkan.

Kemaskini terakhir: 10 Oktober 2023

Hubungi kami hari ini untuk sebarang maklum balas berkenaan produk dan perkhidmatan kami